Läs mer om våra relationsstigar
Gratis registreringFå hjälp att förbättra situationen med en gång!
Prova våra relationsstigar eller boka tid med parterapeut
Halmstad har ett brett utbud av parterapi men ofta är det långa väntetider när man försöker boka tid hos en parterapeut eller en familjerådgivare.
En av fördelarna med Remainly är att ni slipper väntetid. Ni kan enkelt komma igång på egen hand. Vår psykolog och parterapeut, Andreas Narum, guidar er via videos, uppgifter och övningar.
Remainly erbjuder parterpapi online. Våra relationsstigar är uppbyggda med utgångspunkt från Andreas mångåriga erfarenhet och följer en röd tråd för att stödja par med vanliga relationsproblem, eller med förebyggande parterapi.
När man är i en krissituation
I krissituationer använder många par mycket av sin energi för att argumentera och hamna i destruktiva bråk med varandra. Man riskerar att fastna i cirklar av anklagelser och försvarsmekanismer som aldrig tar slut. Par som befinner sig in en sådan situation känner att de kommer längre och längre ifrån varandra.
För att rädda en relation i kris, är det oftast nödvändigt att söka hjälp utifrån via parterapi eller familjerådgivning. Man skall dock notera att om båda parter vill, så är det möjligt att hitta tillbaka till en normal vardag och en bättre relation igen. Men då krävs det att båda är villiga att investera tid och engagemang för att det skall finnas en chans att hitta tillbaka till varandra igen.
Om det har varit en otrohetsaffär med i bilden kan det förstora alla problem och en av parterna, eller båda, kan känna att den enklaste lösningen vore ett uppbrott. Men de flesta förhållanden kan överleva en otrohetsaffär. Par som fått hjälp via parterapi att komma över en otrohetsaffär säger ofta att deras relation är bättre efteråt, som ett resultat av den tid och det engagemang de investerat i läkningsprocessen och i varandra.
Dålig kommunikation kan orsaka problem i de flesta förhållanden. Många människor har svårt att uttrycka sina känslor och det är ganska ovanligt att hitta ett par där båda har lätt för att prata om sina önskningar och känslor. Det kan därför ofta vara en bra idé att söka extern hjälp från en parterapeut kring hur man kan lära sig att undvika negativ kommunikation och istället bygga upp en bra grund för goda vanor och bra kommunikation i relationen.
Denna typ av problem i relationer är ofta vad man kallar tysta problem. När par kämpar med sin kommunikation ökar också antalet ämnen de undviker att prata om, och därmed ökar också rädslan för att inleda ett samtal med sin partner. Även om man undviker att prata med varandra, så leder ofta bristen på kommunikation i sig till att antalet bråk och gräl ökar.
För att undvika detta är det viktigt att få hjälp av en parterapeut genom att:
Introduktionsvideo: Förbättra er relation
Man behöver inte befinna sig i en kris för att få hjälp med att förbättra förhållandet. Alla relationer behöver regelbunden service. Små justeringar i dina vardagliga, praktiska vanor kan fungera mycket bättre än dyra restaurang besök eller exklusiva långresor.
Ett stort problem för många par är att de utvecklar beteendemönster som är skadliga för relationen. Sådana mönster är nästan omöjliga att förändra utan extern hjälp. Gör man inget åt dessa negativa vanor i tid, ökar risken avsevärt för ett uppbrott eller skilsmässa. Därför är det ett bra tips att söka parterapi medan du fortfarande har den drivkraft som behövs för att göra ändringarna.
Ofta består dessa förändringar av att anpassa några bra, dagliga vanor och identifiera dåliga vanor. Det här är mycket lättare att göra när du inte har en kris att hantera. En bra parterapeut kan hjälpa par att komma ifrån dessa negativa mönster.
Vi vet från många års erfarenhet att det är en bra idé att regelbundet använda sig av parterapi, även när relationen känns bra, eftersom det då är mycket enklare att ändra beteenden som kan få en större negativ påverkan på lång sikt - Helt enkelt förebyggande parterapi.
När båda parter är avslappnade är det mycket lättare att prata om de små irritationerna i vardagen som så småningom kan förvandlas till friktion och större problem. När det mesta känns bra kan du lära dig att undvika dåliga vanor innan de dyker upp och du kan börja skapa goda vanor. Det här är också en bra tid att utforska era individuella skillnader som par. Många par som regelbundet gått i förebyggande parterapi har haft stor nytta av det.
Många av de problem som uppstår mellan par beror på individuella skillnader som i längden kan bli frustrerande beteende för båda parter. Om till exempel en av er är mer noggrann och ordentligt (i motsats till slarvig) än den andra, kan det leda till en oändlig källa av frustration för er båda.
Men om ni istället kan skapa en grund för att kunna diskutera detta sinsemellan och lär er att det är en del av era respektive personligheter, kan ni upptäcka att skillnaderna är fullt möjliga att prata om utan tjat och irritation, utan istället med ömsesidig respekt. Det är mycket lättare att ändra dina vanor i en positiv riktning innan du hunnit fastna i negativa beteendemönster.
Det är ganska vanligt bland par att en av parterna är mer angelägen om att söka hjälp via parterapi eller familjerådgivning än den andra. Men om du är den motvilliga partnern, tveka inte i så fall, bara det faktum att du visar din partner att du är villig att göra förbättringar är positivt för relationen.
De personer som är skeptiska till att följa med sin partner för att söka hjälp via parterapi eller familjerådgivning, väntar oftast tills man ställs inför ett ultimatum. Genom att agera tidigare kan du förhindra både stress, sorg och oro, och till och med ett eventuellt uppbrott från relationen. Vi vill du får mer tips om hur du kan få med din partner.
Vår psykolog och parterapeut Andreas L Narum kommer att guida er med videoinstruktioner, uppgifter och samtalsövningar. Ni lär er beprövade metoder som hjälper par att lösa vanliga relationsproblem. Läs mer om hur Remainly fungerar här.
Om ni har några mer frågor kan ni läsa mer om det på vår FAQ
Parterapi Halmstad
Mer om Halmstad
Halmstad är en tätort i södra Halland, centralort i Halmstads kommun och residensstad för Hallands län. Halmstad är Sveriges 19:e största tätort med 66 124 invånare år 2015. Halmstad är en hamnstad vid Nissans mynning i Laholmsbukten. Den offentliga sektorn utgör en stor andel av sysselsättningen i staden, till exempel garnisonen, högskolan och Hallands sjukhus. (källa Wikipedia)